Na 2. dubna každoročně připadá Světový den porozumění autismu. Svou podporu rodinám s dětmi s poruchou autistického spektra vyjadřují lidé, instituce a další např. modrým oblečením, nasvícením budov do modré barvy. Den porozumění autismu je jednoduše dnem MODRÝM, protože modrá barva symbolizuje komunikaci a sebevyjádření, tedy oblasti, v nichž mají lidé s autismem nejvíce potíží.

V České republice žije asi 200 000 lidí s poruchou autistického spektra (PAS). Každý rok se zde narodí okolo 1500-2000 dětí s touto poruchou. S diagnostikou autismu se začalo poměrně nedávno, proto je většina aktivit cílena na děti a je převážně spojena se školstvím. „Tyto děti však začínají postupně dospívat a sociální systém nenabízí dostatek služeb pro dospělé s autismem. Je potřebné hledat cesty jakým způsobem lidem s PAS pomoci a jakým způsobem jím co nejvíce usnadnit jejich život, a to nejen v rámci služeb“ upřesňuje ředitelka společnosti Auxilium Božena Mikulíková.

V regionu bývalého okresu Vsetín, kromě stávajících dlouhodobě fungujících služeb, které se zaměřují převážně na pomoc dětem a dospívajícím s PAS, vznikl letos ve Vsetíně denní stacionář právě pro dospělé lidi s autismem. V regionech je ovšem stále nedostatek odlehčovacích a pobytových kapacit.

V neděli 2. dubna se tak modře rozsvítí některé budovy v okrese Vsetín, třeba Galerie Sýpka ve Valašském Meziříčí, most přes Bečvu v Rožnově p. Radh. nebo Zámek Vsetín. Zástupci organizací taktéž oslovili školská zařízení s výzvou, aby se do Dne porozumění autismu zapojili.

Cílem kampaně je poukázat na Autismus jako takový a těmito „modrými způsoby“ vyjádřit podporu všem, které tato porucha životem provází. AUXILIUM, CENTRUM ÁČKO a NADĚJE spojily síly a v rámci tohoto dne hodlají informovat veřejnost o tom, jakým způsobem lidé s PAS vnímají svět, s čím se potýkají, jakou pomoc jim region nabízí, co bude potřeba zajistit do budoucna“ dodává ředitelka společnosti Auxilium Božena Mikulíková.

Vyjádřete svou podporu i Vy. Připojte se ke kampani tím, že, oblečete modrou košili, nasvítíte Váš domov, kancelář, či objekt do modré barvy, avšak, zkuste v tyto dny naslouchat lidem s touto poruchou.

Autismus je komplexní a jedna z nejzávažnějších vývojových poruch. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Duševní vývoj je narušen zejména v oblasti komunikace, sociální adaptace a představivosti. Důsledkem je, že dítě odlišně vnímá to, co vidí, slyší, a pravděpodobně i to, co samo prožívá. Toto odlišné vnímání okolního světa je často doprovázeno nezvyklými či opakujícími se vzorci chování.